h1

Edificis Viatgers de Barcelona

14 Juliol 2010

Josep Catà diu a la secció Biblioteca del web cch.cat:

Jordi Peñarroja ens obsequia, en aquest cas, amb una obra extraordinàriament pedagògica. A través de la història, amb minúscules, del que ell mateix defineix com l’aventura fantàstica dels edificis viatgers, ajuda el lector a endinsar-se en el coneixement de la Història, ara amb majúscules, del país i de la seva capital. D’aquesta manera,amb el pretext de la peripècia d’aquests edificis, veiem desfilar estils artístics, des de l’art romà fins a l’arquitectura de Mies Van der Rohe, que ens permeten enllaçar amb la trajectòria histórica de Barcelona, definida a partir de 1714 en paraules del mateix autor, com a ciutat a la recerca del seu destí… per superar la seva esquizofrènia i una síndrome d’Estocolm. D’aquesta manera, en Jordi Peñarroja, de la mà d’aquestes construccions viatgeres, no només ens informa de les seves característiques artístiques i del seu periple viatger,sinó que, a més a més i sobretot, fa desfilar davant els ulls del lector l’esplendor medieval, el desastre de 1714, les revoltes posteriors contra el centralisme, les dictadures…

En resum, una obra per a llegir, gaudir i fer pensar. A destacar, com sempre en les obres d’aquest autor, una ploma àgil, carregada d’ironia fina, i un exhaustiu treball fotogràfic, també marca de la casa. Els molt interessats en la defensa de la memòria històrica també podran descobrir com es pot intentar esborrar-la també destruint, substituint o adulterant selectivament part del seu patrimoni urbà.

Imatges de temes relacionats amb l’enderrocament (1888) del desaparegut temple de Sant Joan de Jerusalem, de l’orde dels Hospitalers, a Barcelona.

Josep Catà i Tur és professor d’Història i investigador, coautor de Repressió borbònica i resistència catalana (1714-1736), Absolutisme contra pactisme. La ciutadella de Barcelona (1640-1704) i La traïció anglesa (1706-1715), en col·laboració amb Antoni Muñoz.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: