h1

Presentació d’ICTINEUS al Museu Marítim de Barcelona

17 Juliol 2010

El passat dimarts 13 d’abril del 2010, a les 7 del vespre i al Museu Marítim de Barcelona, va tenir lloc la presentació del llibre ICTINEUS d’en Jordi Peñarroja, editat per Llibres de l’Índex. En Pere Forés, dissenyador del submarí Ictineu-3, va presentar el llibre i el seu autor, el membre del Cercle Català d’Història, en Jordi Peñarroja.

En Josep Maria Orteu, editor de Llibres de l’Índex, va obrir l’acte explicant que aquesta, era una obra esperada i ambiciosa, que superava amb escreix ja no tan sols en volum sinó també per la profunditat del propi treball, un anterior treball del mateix Jordi Peñarroja dedicat a en Narcís Monturiol, de l’any 1980 i editat per Blume, que dugué per títol Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol.

En Perè Forès va presentar el llibre i al seu autor, fent especial esment del fet que la primera obra d’en Jordi Peñarroja sobre en Narcís Monturiol va arribar a convertir-se en un dels seus llibres de capçalera, volent el destí, que anys després i de manera casual, coincidís amb aquell autor, quan aquest ja era immers en la seva nova obra sobre l’inventor figuerenc.

Pere Forès, és Dissenyador Industrial. Ha treballat com a dissenyador industrial, maquetista, modelista i ara ja porta 15 anys en el sector de la construcció de vaixells de vela, d’esbarjo i de regates, és especialista en materials i processos de construcció amb composites, carbonis, kevlar, resines d’epoxi, etc. Ha dissenyat i construït els seus dos vaixells, amb un dels quals ha creuat l’Atlàntic dues vegades. Ja porta més de 20.000 milles nàutiques navegades. Ha treballat una temporada en el submarí autònom Lula de la Fundació Rebikoff-Niggeler a les illes Açores, Portugal.

Al seu torn en Jordi Peñarroja i amb la seva dialèctica habitual, ens va explicar el “com” i el “perquè” d’aquesta extensa obra sobre en Monturiol, obra que entre altres moltíssimes coses, ens aporta nous documents relatius al personatge mai publicats abans.

És un llibre molt recomanable doncs a més del profund treball de documentació que l’autor ens mostra en cada full, realment és un autèntic goig poder gaudir de totes les fotografies i il·lustracions que en Peñarroja ha recuperat dels seus arxius fotogràfics, aproximadament unes 300 imatges que fan del llibre un autèntic passeig visual per la vida de l’inventor del submarí.

Resumint: Ictineus. Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol és un recorregut per la vida i l’obra de l’inventor del submari. Aquesta biografia ens parla del demòcrata, el republicà federal, i l’agitador social comunista utòpic icarià, del diputat de la I República Española, l’editor, l’escriptor, l’impressor i el caixista, de l’investigador i l’inventor original, i del ciutadà enfrontat a la repressió de l’estat per causa de les seves idees.

Inventor del vaixell-peix, el submarí ICTINEU, Narcís Monturiol en va construir dues unitats, avarades al port de Barcelona l’any 1859 i el 1864. A més d’explicar els avatars d’aquests submarins, que arriben a navegar a setanta metres de profunditat, el llibre ens trasllada fins a l’actualitat del pensament d’en Monturiol, present, entre d’altres coses, en el disseny i la construcció a Barcelona del submarí civil Ictineu 3.

Redacció del CCH. Fotografies: Maria Miró. (publicat a la web cch.cat).

Anuncis

One comment

  1. Hosti Jordi si hi surto jo demanant-te clemència!Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: