h1

6 de Setembre 2010: ICTINEUS es presenta a Figueres

2 Setembre 2010

ICTINEUS. Aventures invents i navegacions d’en Narcís Monturiol s’ha presentat a la llibreria ABACUS de Figueres el dilluns 6 de Setembre d’enguany, just 125 anys després de la mort de l’il·lustre personatge figuerenc.

Com a commemoració i amb motiu de la presentació, el diari elPeriódico, ha publicat una entrevista d’Eva Melus que reproduïm tot seguit.

al gra |

Jordi Peñarroja: «El submarí de Monturiol va fracassar per catalanofòbia»

Dilluns, 6 de setembre del 2010. EVA MELÚS. BARCELONA

Avui es compleixen 125 anys de la mort de Narcís Monturiol, pensador, polític i inventor, entre altres enginys, del primer submarí. L’historiador i escriptor Jordi Peñarroja presenta aquesta tarda la seva biografia atípica Ictineus. Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol a Figueres, ciutat natal del polifacètic geni.

-Repeteix amb Monturiol.

-Vaig publicar una biografia juvenil que va tenir molt èxit el 1980. ¿Sap qui és Pere Forès?

-¿El dissenyador de l’Ictíneus 3?

-El seu submarí civil està basat en el primer model de Monturiol. Forès tenia 14 anys quan el seu pare li va regalar el meu llibre i el guarda a la seva oficina. Té gràcia.

-¿Per què va elegir Monturiol?

-Per casualitat. El 1979 em van demanar una biografia per a una sèrie juvenil sobre personatges catalans. Monturiol m’atreia: s’havia enfrontat a l’exèrcit, s’havia exiliat i es va atrevir a construir un submarí de fusta per a ús civil i a llançar-lo al mar el 1859.

-Alguns asseguraven que el submarí el va inventar Isaac Peral.

-Peral en va inventar un, de guerra, pocs anys després, i l’únic avanç respecte al de Monturiol era que tenia dispositius elèctrics. L’Ictíneus funcionava a vapor, però al submergir-se disposava d’un segon foc per escalfar la caldera, que s’alimentava amb una barreja química ideada per Monturiol. Les cendres tenien ús industrial. També es generava un gas… ¡Oxigen!

-¿El va patrocinar Isabel II?

-Sentia simpatia pels catalans. Però el Govern espanyol va aconseguir aturar la subscripció popular per construir Ictíneus.

-¿Per això va fracassar?

-El submarí de Monturiol va fracassar per catalanofòbia, per ignorància i per falta de mires dels almiralls. Si s’hagués desenvolupat Ictíneus, la guerra de Cuba hauria acabat d’una altra manera.

-¡Doncs es van quedar sense tabac!

-¿Sap que l’únic dels seus invents que va patentar Monturiol va ser una màquina de cargolar cigarrets?

-¡Vaja!

-És que era un fumador empedreït. Llavors fumar estava ben vist i moltes tabaqueres cubanes venien de Catalunya. A la porta de les tavernes sempre hi havia metxa per encendre la pipa.

-¿No va fabricar, també, una màquina de sabó en fred?

-¡També! I va escriure sobre les bugaderes, que per a ell era l’ofici més perillós per a la salut. Com a socialista utòpic i impressor, va divulgar el feminisme i el pacifisme.

Narcís Monturiol, fill de Figueres, és un dels personatges més interessants del segle XIX català. Home polifacètic, el pensament i l’obra de Monturiol es projecten fins al món d’avui, cosa que constitueix una de les aportacions més interessants i originals d’ICTINEUS, un llibre que va més enllà dels límits tradicionals de les biografies i s’endinsa en l’actualitat de Monturiol i la vigència de les seves aportacions fins al futur immediat, tan en allò que fa referència a la ciencia i la tècnica com a la política i la història.

A Figueres, el llibre ha estat presentat pel seu alcalde, Santi Vila, que venia amb els deures fets: el llibre llegit i ple de marques de bon lector, amb llapis, i un parell de fulls de notes, esquemàtiques i clares.

Santi Vila ha valorat varies coses d’ICTINEUS: la gosadia de l’autor en determinats passatges, el treball de documentació gràfica (especialment pel que fa a Figueres i  altres llocs de la geografia vital de Monturiol) i el diàleg entre la il·lustració i la redacció dels peus d’imatge, i entre aquests i el discurs del text principal.

(Fotografies de Maria Miró)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: